Wednesday 17 December 2014

Bakso

Bahan-bahan:
1 kg daging  dikisar halus
1kg tepung kanji
20g garam
1g serbuk lada putih
# semua bahan ini digaul rata dan di bentuk bebola.

Bahan Sup (A):
1 kaki lembu dipotong 4
20gm  lengkuas
2 btg serai
4 bj jeruk nipis
100gm  cili padi
100gm ketumbar
50 gm jintan halus
100gm jintan kasar
5 bj buah pelaga
2 gm kayu manis
2 sudu besar serbuk lada putih
2 sudu besar serbuk lada hitam

Bahan B (Dikisar):
150 gm bawang merah 
20 gm bawang  putih 
10 gm halia
2 btg serai

Bahan C:
100 gm bihun -di celur
10 gm taugeh
Bawang goreng dan daun sup

Cara Membuatnya:
1. Kaki lembu direbus bersama semua bahan  A. Masukan sekali bebola daging.
2. Apabila sudah empuk, masukan bahan B.
3. Bubuh bihun, taugeh, bawang goreng serta daun sup dalam mangkuk. Masukkan bebola  daging dan tuang kuahnya.
4. Sedia untuk dihidangkan. 

No comments:

Post a Comment