Thursday 4 June 2015

MAKARONI BAKAR

MAKARONI  BAKAR
Bahan-bahan:
1 peket makaroni
1 sudu minyak zaitun
1 sudu teh garam
Caranya : Celurkan hgg kembang dan toskan. Ketepikan.

Bahan-bahan sos dan topping:
1 mangkuk daging ayam yang dihiris nipis
3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah*
1 inci halia*
(Ditumbuk)
1 sudu besar rempah kari
5 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
1 sudu gula
1 sudu teh garam
Minyak untuk menumis
1/2 mangkuk vege kiub (kacang, karot dan jagung)
Mozarella cheese
1 tin susu cair
5 biji telur dipukul
1 biji lada benggala
1 biji tomato dihiris nipis
5 ketul sosej dipotong bulat
Bawang goreng
Mayonis dan cili sos untuk hiasan.

Caranya:
1. Tumis bahan* yg ditumbuk dan rempah hingga naik wangi dan kuning.
2. Masukkan  daging dan goreng sebati.
3. Bila daging masak masukan sos tomato dan sos cili, gula dan garam. Masukan mixed vegetables dan sebatikan. Masukan dalam bekas lain.
4. Campurkan makaroni yang dicelur tadi gaul sebati.
5. Masukan susu cair dan  sosej yang dipotong bulat dan gaul sebati.
6. Masukan dalam bekas pembakar selang seli dengan cheese mozzarella.
7. Tuangkan telur  yang dipukul rata atas adunan makaroni. Ratakan jangan kacau.
8. Hias dengan daun sup, bawang goreng, lada benggala, tomato dan cheese serta mayonis dan cili sos di atasnya.
9. Bakar dengan suhu 180°C hingga masak.

No comments:

Post a Comment