Monday 14 July 2014

Resepi Kek Coklat Moist


Resipi ini aku dapati dari teman sekerja lama dari KKBM. AKu dah cuba banyak kali dan ia tidak mengecewakan. Resepinya juga simple.
Sesuai untuk majlis atau sebagai minuman petang. Cubalah.

 KEK COKLAT KAK TIMAH
Sumber: PPK Fatimah KKBM
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan margerine planta
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
3 sudu serbuk koko
1 camt baking powder
1 camt esen vanila
Bahan Koko Filling:
½ cawan planta
4 sudu gula icing
6 camb susu pekat manis
2 camb serbuk koko
Cara Membuat kek:
Pukul planta hingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga sebati. Masukkan gula halus dan sebatikan. Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk koko dan baking powder. Putar hingga sebati. Masukkan esen vanila dan bakar hingga masak.
Untuk Filling:
Bancuh bahan dan masak di atas api sederhana kecil hingga pekat. Jangan lama sangat sebab ia akan jadi cair dan tidak melekat di kek pula. Bila pekat sapu di kek yang telah di sejukkan. Dan biar hingga filling mengeras di kek baru cantik.


Credit to my blog

No comments:

Post a Comment